Oshwal House

Oshwal house

DLP Planning Limited successfully secured planning and listed building consent for a single storey rear extension to Oshwal House, a Grade II Listed Building in the Green Belt, on behalfof the Oshwal Association of the UK (OAUK).

The OAUK are a registered charity who provide community support for all members of the Oshwal Community and Oshwal House is the headquarters of the Association which has a number of community centres in London the Midlands and the North West.  It is also the spiritual centre of the Association and the hub of its educational, social and religious activities.

As such the Centre welcomes visitors from all religious, ethnic and cultural backgrounds and the purpose of the extension which has now been implemented is to enable extended hospitality facilities to be offered to the Association’s visitors.

The extension accommodates an enlarged dining room for staff, visitors and guests to the headquarters of the Oshwal Association of the UK (OAUK). The previous facility within Oshwal House was too small and could only accommodate a small number of guests. The extension was sensitively designed by Saloria Architects to preserve the fabric and historic interest of the original building, being mindful of the Green Belt location, whilst at the same time providing the improved catering and entertainment facilities required by the OAUK. The scheme was constructed in conjunction with the refurbishment of the house including the repair and replacement of the stucco and replacement of windows for which Listed Building Consent was also obtained.

The importance of the site and the central role that Oshwal House plays as part of the Oshwal Community was a key argument in securing this planning permission. The Council recognised that as the headquarters of the OAUK it is of great importance to a national community and plays an important role in hosting events and meetings for both members and visitors of all religious denominations. The Council were also happy that the size of the proposed extension would not be a disproportionate addition to the original building.

John HelyarOshwal House